Strona główna

Mapa strony

Kontakt

Szukaj       
 

Kalendarz

<< < Marzec 2021 > >>
NdPnWtŚrCzPtSo
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   

Gminy Powiatu


Linki





Stypendia


CEE


 

Sanepid - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wieliczce

Dane kontaktowe:
Adres: ul. W. Pola 20a, 32-020 Wieliczka
Tel.: 012 288 01 38, 012 288 01 39
Fax.: 012 289 05 00
e-mail: wieliczka@wsse.krakow.pl (sekretariat),
ppis_wieliczka@wsse.krakow.pl (Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieliczce)
NIP: 683-17-48-721
REGON: 351582987
Nr konta: NBP O/KRAKÓW 61101012700017592231000000

Godziny pracy:
pn - pt: 7:30 - 15:30
Dyżur całodobowy pełni:
WSSE ul. Prądnicka 76 Kraków
tel. (012) 416 20 91; fax 416 20 93

Oddziały i pracownicy

  1. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieliczce - lek. wet. Antoni Musiał
  2. Sekcja Nadzoru Higieny Żywienia i Żywności - Kierownik - mgr inż. Urszula Strach
  3. Sekcja Nadzoru Epidemiologii:
    • Obszar Higieny Lecznictwa - st. instr. hig. Małgorzata Dziurdzia;
    • Obszar Szczepień Ochronnych - st. instr. hig. Halina Kucharska;
    • Obszar Zapobiegania Chorobom Zakaźnym - st. instr. hig. Beata Radziemińska;
  4. Stanowiska Pracy ds. Nadzoru Higieny Komunalnej - mgr inż. Małgorzata Orlik, mł.asystent Tomasz Siedlarz;
  5. Stanowisko Pracy ds. Nadzoru Higieny Pracy - st. instr. hig. Jolanta Przeniosło
  6. Stanowisko Pracy ds. Nadzoru Higieny Dzieci i Młodzieży - st. instr. hig. Marta Janioł
  7. Stanowisko Pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego - mgr inż. Anna Ziętara
  8. Stanowisko Pracy ds. Statystyki Medycznej - st. instr. hig. Izabella Świerk
  9. Stanowisko Pracy ds. Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia - mgr inż. Sylwia Cyrazy
  10. Samodzielne Stanowisko Pracy Głównego Księgowego - mgr Robert Nowakowski
  11. Samodzielne Stanowisko Pracy radcy Prawnego - mgr Aleksander Karkowski
  12. Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Pracowniczych - mgr Elżbieta Suska
  13. Samodzielne Stanowisko Pracy Głównego Specjalisty ds. Systemu Jakości - mgr inż. Małgorzata Orlik
  14. Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Ochrony Informacji Niejawnych - mgr Leszek Bułka
  15. Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy - mgr inż. Przemysław Stręk
  16. Oddział Ekonomiczno-Administracyjny - mgr Katarzyna Nowakowska

Zadania oddziałów i sekcji

  • nadzór nad warunkami higienicznymi środowiska bytowania mieszkańców;
  • nadzór nad warunkami higieny i czystości w zakładach pracy;
  • nadzór nad warunkami higieny w szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych;
  • nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywienia i żywności;
  • ochrona zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych, a w szczególności zapobiegania powstawania chorób zakaźnych i zawodowych;
  • w dziedzinie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego:
  • opiniowanie projektów regionalnych i miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz lokalizacji inwestycji;
  • opiniowanie projektów norm pod względem wymagań higieniczno-zdrowotnych;
  • kontrola przestrzegania wymagań higieniczno-zdrowotnych w dokumentacji projektowej;
  • uczestnictwo w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych;
  • kontrola przestrzegania przepisów i wymogów sanitarnych, w szczególności:
  • higieny środowiska, zwłaszcza czystości powietrza atmosferycznego, wody, gleby, innych elementów środowiska;
  • utrzymanie należytego stanu higienicznego nieruchomości, zakładów pracy, instytucji, obiektów i urządzeń publicznych, dróg, ulic oraz środków komunikacji;
  • kontrola warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
  • kontrola warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotów użytkowych (zabawek dziecinnych, kosmetyków, sprzętu gospodarstwa domowego i innych);
  • kontrola warunków zdrowotnych środowiska pracy, a zwłaszcza zapobieganie powstawania chorób zawodowych;
  • kontrola higieny pomieszczeń i wymagań w stosunku do sprzętu używanego w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych;
  • kontrola procesów nauczania;
  • w dziedzinie zapobiegania i zwalczania chorób zakaźnych i zawodowych:
  • dokonywanie analiz i ocen epidemiologicznych;
  • opracowywanie programów i planów zapobiegawczych i przeciw epidemiologicznych i przekazywanie ich do realizacji publicznym zakładom opieki zdrowotnej;
  • ustalenie zakresu i terminów szczepień ochronnych oraz sprawowanie nadzoru nad ich wykonaniem;
  • wydawanie zarządzeń i decyzji lub występowanie do innych organów powiatu o ich wydanie w przypadku zwalczania chorób zakaźnych;
  • kierowanie akcja sanitarną przy masowych przemieszczeniach ludności, zjazdach, zgromadzeniach i innych.

Zakres badań wykonywanych przez laboratorium

  • badania środowiskowe, mikroklimat, zapylenie, oświetlenie, stężenie związków toksycznych i inne;
  • badania komunalne, wody (chemiczne i bakteriologiczne) środków dezynfekujących, skuteczności sterylizacji;
  • badania żywności, w zakresie fizyko-chemicznym, organoleptycznym, mikrobiologicznym i wartości kalorycznej.