Dane kontaktowe:
Adres: ul. W. Pola 20a, 32-020 Wieliczka
Tel.: 012 288 01 38, 012 288 01 39
Fax.: 012 289 05 00
e-mail: wieliczka@wsse.krakow.pl (sekretariat),
ppis_wieliczka@wsse.krakow.pl (Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieliczce)
NIP: 683-17-48-721
REGON: 351582987
Nr konta: NBP O/KRAKÓW 61101012700017592231000000
Godziny pracy:
pn - pt: 7:30 - 15:30
Dyżur całodobowy pełni:
WSSE ul. Prądnicka 76 Kraków
tel. (012) 416 20 91; fax 416 20 93
Oddziały i pracownicy
- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieliczce - lek. wet. Antoni Musiał
- Sekcja Nadzoru Higieny Żywienia i Żywności - Kierownik - mgr inż. Urszula Strach
- Sekcja Nadzoru Epidemiologii:
- Obszar Higieny Lecznictwa - st. instr. hig. Małgorzata Dziurdzia;
- Obszar Szczepień Ochronnych - st. instr. hig. Halina Kucharska;
- Obszar Zapobiegania Chorobom Zakaźnym - st. instr. hig. Beata Radziemińska;
- Stanowiska Pracy ds. Nadzoru Higieny Komunalnej - mgr inż. Małgorzata Orlik, mł.asystent Tomasz Siedlarz;
- Stanowisko Pracy ds. Nadzoru Higieny Pracy - st. instr. hig. Jolanta Przeniosło
- Stanowisko Pracy ds. Nadzoru Higieny Dzieci i Młodzieży - st. instr. hig. Marta Janioł
- Stanowisko Pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego - mgr inż. Anna Ziętara
- Stanowisko Pracy ds. Statystyki Medycznej - st. instr. hig. Izabella Świerk
- Stanowisko Pracy ds. Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia - mgr inż. Sylwia Cyrazy
- Samodzielne Stanowisko Pracy Głównego Księgowego - mgr Robert Nowakowski
- Samodzielne Stanowisko Pracy radcy Prawnego - mgr Aleksander Karkowski
- Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Pracowniczych - mgr Elżbieta Suska
- Samodzielne Stanowisko Pracy Głównego Specjalisty ds. Systemu Jakości - mgr inż. Małgorzata Orlik
- Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Ochrony Informacji Niejawnych - mgr Leszek Bułka
- Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy - mgr inż. Przemysław Stręk
- Oddział Ekonomiczno-Administracyjny - mgr Katarzyna Nowakowska
Zadania oddziałów i sekcji
- nadzór nad warunkami higienicznymi środowiska bytowania mieszkańców;
- nadzór nad warunkami higieny i czystości w zakładach pracy;
- nadzór nad warunkami higieny w szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych;
- nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywienia i żywności;
- ochrona zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych, a w szczególności zapobiegania powstawania chorób zakaźnych i zawodowych;
- w dziedzinie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego:
- opiniowanie projektów regionalnych i miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz lokalizacji inwestycji;
- opiniowanie projektów norm pod względem wymagań higieniczno-zdrowotnych;
- kontrola przestrzegania wymagań higieniczno-zdrowotnych w dokumentacji projektowej;
- uczestnictwo w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych;
- kontrola przestrzegania przepisów i wymogów sanitarnych, w szczególności:
- higieny środowiska, zwłaszcza czystości powietrza atmosferycznego, wody, gleby, innych elementów środowiska;
- utrzymanie należytego stanu higienicznego nieruchomości, zakładów pracy, instytucji, obiektów i urządzeń publicznych, dróg, ulic oraz środków komunikacji;
- kontrola warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
- kontrola warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotów użytkowych (zabawek dziecinnych, kosmetyków, sprzętu gospodarstwa domowego i innych);
- kontrola warunków zdrowotnych środowiska pracy, a zwłaszcza zapobieganie powstawania chorób zawodowych;
- kontrola higieny pomieszczeń i wymagań w stosunku do sprzętu używanego w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych;
- kontrola procesów nauczania;
- w dziedzinie zapobiegania i zwalczania chorób zakaźnych i zawodowych:
- dokonywanie analiz i ocen epidemiologicznych;
- opracowywanie programów i planów zapobiegawczych i przeciw epidemiologicznych i przekazywanie ich do realizacji publicznym zakładom opieki zdrowotnej;
- ustalenie zakresu i terminów szczepień ochronnych oraz sprawowanie nadzoru nad ich wykonaniem;
- wydawanie zarządzeń i decyzji lub występowanie do innych organów powiatu o ich wydanie w przypadku zwalczania chorób zakaźnych;
- kierowanie akcja sanitarną przy masowych przemieszczeniach ludności, zjazdach, zgromadzeniach i innych.
Zakres badań wykonywanych przez laboratorium
- badania środowiskowe, mikroklimat, zapylenie, oświetlenie, stężenie związków toksycznych i inne;
- badania komunalne, wody (chemiczne i bakteriologiczne) środków dezynfekujących, skuteczności sterylizacji;
- badania żywności, w zakresie fizyko-chemicznym, organoleptycznym, mikrobiologicznym i wartości kalorycznej.
|